Sinterklaas, gezellig of stressvol?

Sinterklaas is weer aangekomen in ons land. De feestdagen staan weer voor de deur. Heel erg leuk en gezellig maar ook minstens net zo spannend en stressvol voor veel kinderen, met soms ook nachten met slecht slapen als gevolg. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De onvoorspelbaarheid van de feestdagen, luisteren of ze Sint of Piet op het dak horen, angstig zijn voor “de goedheiligman en zijn vrind” etc. Spanning over wát nou wánneer gaat gebeuren. Neem nou dit jaar de twee Sinten op opeenvolgende dagen. Ons zoontje dacht dat de Sint en zijn Pieten gisteravond ook al bij de lampiontocht aanwezig zouden zijn. Beide feesten spreken enorm tot de verbeelding van kinderen en kunnen onbedoeld tot (te) veel spanning leiden.

dav

De lege kalender met ernaast de stickers die erop geplakt kunnen worden.

Een belangrijke factor, wat kinderen wat rust kan geven, is een stukje onduidelijkheid wegnemen. Daarvoor zijn er hele leuke kalenders te koop maar je kunt er ook relatief simpel zelf eentje knutselen met de kinderen. Het is vergelijkbaar met de wel bekende advent kalender. Normaal knutsel ik zelf graag maar deze keer heb ik er eentje gekocht. Het idee is dat zelfs de kleinste kinderen al kunnen zien (mits ze al een beetje kunnen tellen) wat wanneer gaat gebeuren.

dav

De ‘beplakte’ kalender

Wij hebben vandaag de kalender “klaar” gemaakt. Op 12 november werd de sticker van de stoomboot geplakt, de sticker voor de aankomst van de Sint. In het weekend mag de schoen gezet worden, daarom op elke zaterdag en zondag een sticker van een schoen geplakt. Later bedacht ik mij dat het praktischer is om op vrijdag en zaterdag de schoen te zetten zodat er in het weekend lekker mee gespeeld of gesnoept kan worden. De sticker van de zondag zullen we dan ook naar de vrijdagen verplaatsen. Wij hebben pakjesavond bij overgroot oma en bij ons thuis, hiervoor ook twee stickers (een cadeautje en een zak met pakjes). Er zitten ook stickers bij van het boek van Sinterklaas die symbool staan voor een Sint activiteit op school, sportclub etc. Elke avond zetten wij een kruis door de dag die geweest is zodat er letterlijk afgeteld kan worden. Enige minpunt van deze stickers vond ik het formaat, ze zouden letterlijk over de dag heen geplakt moeten worden terwijl ik graag de datum zichtbaar wilde houden. Daarom heb ik besloten om de stickers wat kleiner te knippen en een beetje ‘buiten’ het vlaggetje te plakken.

dav

Vandaag komt Sinterklaas!

Bij angst voor de Sint en / of zijn Pieten is het belangrijk om deze niet uit de weg te gaan. Zou dit namelijk gedaan worden, dan kun je (onbedoeld) de angst van je kind bevestigen  (mama wil ook niet naar die enge Piet toe) én vroeg of laat valt er ook niet aan te ontkomen. Een kind zal altijd wel ergens de Sint of een Piet tegenkomen. De angst wegwuiven is ook niet verstandig. Ook al is de angst onterecht, hij is er wél. Spreek erover met je kind en geef aan dat je als (groot)ouder niet angstig bent maar het juist heel leuk vindt. Benadruk vooral de positieve leuke kanten van Sint en Piet. Bij angst voor bijvoorbeeld Pieten kan eerst eens gekeken worden naar poppetjes / speelgoed van Pieten, Pieten op tv etc. Zet de intocht / feesten / een film op tv aan maar dwing je kind niet om te kijken. Als de tv aanstaat krijgt je kind er ongemerkt veel van mee, ook al lijkt je kind het niet echt te volgen. Tijdens een Sint activiteit kan een Piet even ingefluisterd worden wat er aan de hand is en wellicht heeft Piet dan eventjes tijd voor positieve 1 op 1 aandacht. Zorg er wel voor dat het een ‘serieuze’ Piet betreft die goed snapt wat er aan de hand is.

Als ouder kun je op deze manier je kind al een heel eind op weg helpen om meer zorgeloos te genieten van wat een mooi kinderfeest behoort te zijn!

Dit bericht is geplaatst in Angst, Stress / spanning met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *