Angst

Dit blog zal gaan over angst. Iedereen kent het gevoel maar wat is angst nou eigenlijk precies? Als je het woord angst als definitie googelt, kom je al snel bij de volgende uitleg uit: Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging en die meestal leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan.

fearAngst wordt door ons eigenlijk altijd als een negatieve emotie ervaren maar (van oorsprong) is angst juist een heel nuttige emotie. Het waarschuwt ons voor mogelijk gevaar. Mensen die geen of nauwelijks angst kennen of ervaren zullen eerder in de problemen komen of op zijn minst ongemakkelijke situaties, dan mensen bij wie de angst emotie goed opgepikt wordt. Angstig zijn wordt pas lastig als mensen (zowel kinderen als volwassenen) ergens heel angstig voor zijn én dit hen belemmerd in het dagelijks leven.

Veel mensen, met name vrouwen inclusief mijzelf, zijn op zijn zachts gezegd niet echt gecharmeerd van dikke spinnen. Verstandelijk weet ik prima te beredeneren dat deze dieren niets doen en heel nuttig zijn voor onze natuur. Maar toch… als ik er eentje zie lopen of zitten en dan met name in huis waar ze niet gewenst zijn, krijg ik toch de rillingen. spin op muurIk wil ze ‘weg’ uit huis maar ze oppakken en buiten zetten is echt een ‘no go’ voor mij. Ze opzuigen met de stofzuiger heeft weinig nut aangezien ze daar gewoon weer uitkruipen (ze doodmaken vind ik ook zonde en niet nodig) en daarom ben ik heel blij met de ‘bug catcher’ van Vivara met zo’n lange arm eraan (vooral die lange arm ;-p) maar dat even terzijde. Het ‘bang zijn voor spinnen’ belemmert mij in principe niet in het dagelijks leven of het zou al zo moeten zijn dat er eentje recht boven mijn bed zit, wat in slaap vallen voor mij redelijk onmogelijk zal maken. Het is dus een vervelende angst maar niet eentje waar ik persé iets aan zou moeten doen.

fear spiderMaar wat te doen als een (niet reële) angst het dagelijks leven wél belemmert? Regelmatig komt een angst ook voort uit onwetendheid. Meer kennis over wat angst op zich nou is, waarvoor het dient maar ook kennis over het onderwerp waar de buiten proportionele angst voor is, kan de angst op zich al minder of op zijn minst hanteerbaarder maken. Daarna kan gewenning in sommige gevallen ook helpen. Met regelmaat actief in contact komen met het onderwerp waar de angst voor is (indien mogelijk).

actief contact
Binnenkort zal ik een blog schrijven (met toestemming van haar ouders) over een casus waarin ik een meisje met angst voor honden mocht coachen. In dit blog zal ik ook vertellen hoe ik dit aangepakt heb en hoe de kennis over honden en het actief trainen /spelen met Texel haar geholpen heeft.

 

Terwijl ik gisterochtend dit blog afrondde en van plan was deze gisteravond te publiceren, kreeg ik onverwachts zelf met een ‘angst’ te maken. ’s Middags bij het ophalen van mijn zoontje van school, zijn we in bijzijn van vele ouders die ook hun kind ophaalden, met de fiets gevallen. Dochter voorop, zoon achterop. Ik kon wel door de grond zakken. Een Family-Bikemengeling van angst (dochter, 1 jaar, was met haar hoofd op de stenen gevallen, zoon mankeerde gelukkig niets) maar ook schaamte en schuld gevoelens vlogen door mij heen. Gelukkig viel het achteraf met dochter haar verwonding mee. Maar ja, de twijfel en angst in mijn hoofd rees. Kan ik wel weer met hen fietsen? Is het niet te zwaar? Wat als het weer gebeurt? Wat als het weer gebeurt en de verwondingen zijn wel erger? Wat als…  Eerst had ik bedacht om vanmorgen maar lopend naar school te gaan (heb zelf ook last van mijn arm) maar al snel bleek dat mijn zoontje ervan uit ging dat we wel met de fiets zouden gaan. Denkend aan mijn blog, ‘je angst onder ogen zien’ en ‘je angst actief tegemoet gaan’ dus weer op de fiets gestapt. De spreekwoordelijke duizend doden gestorven maar de eerste figuurlijke stap gezet. Nu zal het aankomen op (weer) gewenning waardoor de angst zal moeten slijten…

Dit bericht is geplaatst in Angst, Blog / vlog, Gedrag, Stress / spanning met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *