Een Bullet Journal voor mama’s (en papa’s)?

Nieuwe rage of blijvertje?

Wellicht heb je er al van gehoord, de Bullet Journal. Momenteel razend populair in allerlei variaties voorkomend. De een maakt er complete kunstwerken van, de ander gebruikt het puur functioneel en alles daar tussen in. Maar wat is een Bullet Journal nu eigenlijk?

De bedenker van de Bullet Journal

De bedenker van het Bullet Journal systeem is de Amerikaan Ryder Carrol. Hij bedacht een systeem waarbij alle losse lijstjes met taken en dingen die we niet mogen vergeten, overzichtelijk bij elkaar komen in 1 notitieboek. Carrol noemde het Bullet Journaling omdat hij met zogenaamde bullets werkt, aandachtspunten. Plus het idee van kort maar krachtig opschrijven van de taken, journaling. Het moet in zijn oorspronkelijke systeem vooral niet veel tijd kosten. In het volgende filmpje legt hij het duidelijk uit:

Waarom een Bullet Journal voor mama’s en papa’s?

Voor mij is dit systeem ideaal. Er moet altijd veel onthouden worden, van afspraken voor zowel mijzelf als de kinderen tot huishoudelijke klusjes, tot boodschappen en ga zo maar door. Losse briefjes raakte ik altijd al kwijt en schreef het daarom op in mijn agenda. Maar in mijn agenda liep ik altijd steevast tegen te weinig schrijfruimte op. De papieren agenda werd vervangen door de digitale op de smart phone. Hierin hebben mijn man en ik een gezamenlijke agenda.  Maar ook hier miste ik een duidelijk overzicht waarin ik alles kwijt kon. Totdat ik op het fenomeen Bullet Journal stuitte.

Het zogenaamde future log oftewel agenda waar je toekomstige afspraken alvast in kwijt kunt. Regelmatig maak ik foutjes die ik vervolgens creatief op probeer te lossen. Spot jij hem? :-p

Alles kan ik in mijn Bullet Journal ‘kwijt’!

Eerst geprobeerd in een zelf geknutseld notitieboekje om vervolgens over te gaan tot een ‘echte’. Het leuke van Bullet Journaling vind ik ook dat alles mag en niets moet. Gaandeweg leerde ik al doende wat voor mij wel en niet werkt. Werkelijk alles wat in mij opkomt en wat ik moet of wil ‘onthouden’ schrijf ik op. De index zorgt ervoor dat ik alles simpel weer terug kan vinden maar de pagina’s die ik veel gebruik heb ik ook een ‘tabje’ gegeven. Al mijn ‘functionele’ dingen kan ik er in kwijt maar ook mijn creativiteit. Als ik bijvoorbeeld zin heb om een voorpagina ‘op te leuken’ met een tekening, dan doe ik dat. Ook vind ik het leuk om in mijn bujo te oefenen met het schrijven in het Fries.

Een soort tracker om huishoudelijke klusjes af te kunnen vinken. Deze maand had ik een huis getekend en per vertrek de klussen erin geschreven. Elke keer dat ik het klusje gedaan heb, zet ik er een vinkje achter. Zo kan ik aan het einde van de maand precies zien wat ik gedaan heb (en niet 😉 ).

Mijn maandoverzicht van december. Nu nog puur functioneel maar het zou zo maar kunnen dat ik gedurende de maand wat decoratie toevoeg. In mijn maand overzicht heb ik ook een kolom foto momenten opgenomen zodat ik mij later herinner waar ik aandacht aan wil besteden in ons foto album.
Naast mijn maandoverzicht vind ik het prettig om een weekoverzicht te maken waarin ik opschrijf wat ik die week moet en wil doen.   

Nieuwsgierig geworden?

Typ op Google of YouTube het woord Bullet Journal (of afgekort BuJo) in en er zullen hele reeksen aan websites en filmpjes verschijnen. De makers hiervan leggen jou maar al te graag uit wat je allemaal met de Bullet Journal kunt doen. Ook ik ben benieuwd wat jullie van dit systeem vinden. Laten jullie het me weten in de reacties?!

Dit bericht is geplaatst in Blog / vlog, Maatschappij, Voorlichting met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *