De fidgetspinner, nuttig of een ‘hebbedingetje’?

Foto ANP, www.nu.nl

De fidget spinner is dé rage onder kinderen momenteel. To fidget betekent friemelen, fidget onrustig zijn. Sommige onderzoeken beweren dat het friemelen aan de spinner een positieve uitwerking heeft op bijvoorbeeld mensen met ADHD. Ze kunnen hun onrust dan kwijtraken door het friemelen aan de fidget spinner. Het spelen met de spinner zou de concentratie bevorderen door onze hersenen iets te doen te geven wat weinig ‘nadenk werk’ vergt. Om die reden is of was de fidget spinner op veel scholen toegestaan.Het zelfde idee is het maken van simpele tekeningetjes of doodelen zoals dit ook wel genoemd wordt.

Toch lijkt de populariteit van de fidget spinner nu tegelijkertijd ook zijn ondergang te worden. De spinner leidt namelijk in sommige gevallen ook erg af. Niet zozeer de persoon die ermee speelt maar wel de mensen ‘er om heen’. Veel fidget spinners zijn ook niet geheel geluidloos, wat zeker de aandacht van anderen zal trekken. Dit is voor veel scholen weer een reden om de spinner in de klas te verbieden.

Een ander leuk weetje. De spinner zou zelfs kunnen helpen om van het roken af te komen. Bij dit laatste is het friemelen met de spinner dan de vervanging van de beweging van de sigaret naar de mond brengen, ‘het iets te doen hebben’. Klinkt niet geheel onlogisch. Hetzelfde idee wellicht waarom veel ‘stoppers’ vaak aankomen omdat ze de rookbeweging vervangen door een eetbeweging?

 

Wat vinden jullie van de fidget spinner? Heeft jouw zoon of dochter er eentje? Tot mijn grote verbazing wilde zelfs onze zoon van 4 er dolgraag eentje, de rage was zelfs dus al tot de kleuterklas doorgedrongen. Hij heeft er eentje gekregen, is er erg blij mee, maar of zijn moeder er het nut nu van in ziet?? :-p Maar ach, zijn het daarvoor ook geen rages van hebbedingetjes?

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De fidgetspinner, nuttig of een ‘hebbedingetje’?

 1. Annemieke schreef:

  Dag Joke,

  Leuk bericht van je! Ik heb er ook 2 aangeschaft voor mijn kinderen. Zij zijn er de hele dag zoet mee. Ik had ze geloof ik via http://gadgetstogive.nl/top-10-beste-fidget-spinners-2017/ besteld. Wat denk je dat de volgende rage zal worden?

  Annemieke

  • Joke schreef:

   Hallo Annemieke,

   Excuus voor de late reactie, ik zag hem nu pas (iets met heerlijk vakantie vieren 😉 ). Wat zal de volgende rage worden? Goede vraag én leuk om over na te denken! Gelijk ook een lastige vraag want rages zijn, vind ik, vaak erg onvoorspelbaar. De gekste dingen worden ineens heel populair. Heb jij er ideeën over?
   groetjes Joke

   • Joke schreef:

    Bedenk mij net dat ik wel weet wat een nieuwe rage is of kan worden voor moeders, bullet journaling 🙂 ken je dat? Binnenkort een blog hierover 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *