Speeltip 1 ‘Teeveetje spelen’

Soms heb je van die dagen dat je, zeker nu het weer ‘binnenzit’ weer is, even niet meer weet wat ‘je met de kinderen zult gaan doen’. Daardoor ben ik op het idee gekomen om speeltips met jullie te gaan delen. De nadruk van de tips zal vooral liggen op het simpel kunnen doen ervan. Vandaag de eerste tip in hopelijk een reeks die zal volgen!

Benodigdheden

  1. doos
  2. schaar
  3. lijm of plakband
  4. tekenspullen (eventueel verf)
  5. stickers (optioneel)
  6. poppen en speelgoed (om te gebruiken kunnen in de zelfbedachte tv-programma’s)

Rintje

Mijn zoontje (4jaar) is momenteel verzot op de verhaaltjes van Rintje en zijn vriendjes. Elke avond voor het slapen gaan beleeft Rintje weer een avontuur. Zo gingen ze op een avond van oude dozen alledrie een televisie  knutselen compleet met afstandsbediening. Vervolgens gingen de honden elk hun eigen televisie-programma’s naspelen. Het leuke van deze manier van spelen vind ik dat de kinderen op een speelse manier bezig zijn met de verwerking van het verhaal en zich helemaal uit kunnen leven in hun eigen fantasie.

Aan de slag

Het maken van een ‘eigen televisie’ is geschikt voor elke leeftijd omdat elk kind het (eventueel met hulp van een volwassene) op zijn / haar eigen niveau en interesse kan doen. Ze kunnen er naar hartenlust hele mooie knutselwerken van maken door de doos bijvoorbeeld mooi te schilderen, stickers er op te plakken etc. Je kunt het ook simpel houden door alleen het gat van het scherm eruit te knippen en alleen een aan / uit knop te tekenen. Het is maar net wat jouw kind leuk vindt!

Zo had ik bedacht om samen lekker te gaan knutselen maar zoonlief had duidelijk voor ogen wat hij met de televisie wilde… en dat was spelen! Nadat ik hem geholpen had het scherm te knippen werden snel de hoogst noodzakelijke knoppen op de televisie en afstandsbedieningen getekend. Daarna kon ‘de show beginnen’ zoals hij altijd zo mooi zegt.  Met de afstandsbedieningen kon de ‘kijker’ van programma wisselen. Hij verzorgde zelf de programma’s door er een soort poppenkast van te maken en speelde zelf ook regelmatig een rolletje mee. De foto’s spreken voor zich, veel plezier!

 

 

Mocht je leuke aanvullingen hebben of hebben jullie zelf ook ‘teeveetje’ gespeeld? Laat het me weten in de reacties hieronder!

Heb je nog een leuke speeltip die ik hier beslist moet delen? Laat het me weten 🙂

Dit bericht is geplaatst in Speeltips met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *